Wijsheid van oma, moeder, zussen en tantes!

Op mijn laatste bruiloft had ik een lieve assistent, Marinke. Ze hielp me met de waxinelichtjes aansteken.

 

Toen ze allemaal aan waren vroeg ik haar of ze de kaarsjes weer uit wilde blazen. Verbaasd keek ze me aan. “Waarom zullen we dat doen? Ze branden toch net?” Toen ik uitlegde dat kaarsjes met een gebruikt lontje sneller branden als nieuwe lontjes en we ze daarom straks op moment supreme sneller kunnen aansteken, knikte ze begrijpend en blies trouw de kaarsjes weer uit.

 

Ik liep naar buiten en dacht: hoe kom ik daar eigenlijk bij? Van wie weet ik dat? Mijn gedachten gingen 17 jaar terug naar de bruiloft van een oom. Twee tantes waren ceremoniemeester en wat heb ik toen stiekem al veel van ze geleerd. Ik vond het super om ze zo bezig te zien. Omdat het mijn interesse al had, heb ik het op de een of andere manier allemaal opgeslagen.

Onze familie is rijk gezegend met heel veel ooms, tantes, nichten en neven, dus flink wat bruiloften later had ik al heel wat praktische informatie verzameld. Zo hoorde ik mijn moeder een keer zeggen dat het netjes is als de ouders van het bruidspaar eerst de bus uit komen. Oma gaf aan in de buurt te blijven bij het feliciteren, omdat de gasten anders zo op zoek moeten naar de grootouders. Mijn zus heeft me bijvoorbeeld geleerd hoe een corsage wel stevig blijft zitten, en mijn nichtje liet me zien dat een boeket op heuphoogte echt mooier toont dan ter hoogte van je borstkas. En zo kan ik nog wel even doorgaan…

 

Lieve zussen, mama, nichtjes, oma’s en tantes, heel hartelijk bedankt dat ik van jullie de fijne kneepjes van het vak mocht leren!